Straffet – Slutet II

FALUN Anders Eklund dömdes på tisdagen för mord och grov våldtäkt på Engla Höglund och Pernilla Hellgren.

Han kommer att avtjäna ett livstids fängelsestraff för de två brutala sexmorden.

– Brotten är av sådan art att de enskilt genererar livstidsstraff. De rättspsykiatriska undersökningarna har visat att Eklund inte är psykiskt störd, säger rättens ordförande lagman Anders Eklycke till aftonbladet.se.

Den femte april i år mördades tioåriga Engla Höglund utanför samhället Stjärnsund i Dalarna. I dag, 185 dagar senare, dömdes Anders Eklund, 42, till livstids fängelse för mordet. Han döms också för mordet på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun år 2000.

Han döms också för försök till våldtäkt mot en kvinna i Sandviken samt för barnpornografibrott.

Skadestånden

Anders Eklund ska betala 210 360 kronor jämte ränta i skadestånd till Englas mamma Carina Höglund. Pernilla Hellgrens mamma Monica Hellgren får 139 299 kronor. Totalt åläggs Eklund betala 860 000 kronor till målsägandena.

Englas mamma, styvpappa och storasyster hade begärt skadestånd på 200 000 kronor var. Praxis är 50 000 kronor.

Fysiskt underlägsna

Tingsrätten konstaterar i domskälen att Eklund har erkänt gärningarna och att erkännandena stöds av utredningen.

Falu tingsrätt anser precis som åklagarna att båda morden var för sig förtjänar livstids fängelse:

”I båda fallen har morden föregåtts av grova sexuella övergrepp och dödandet har uppenbarligen varit ett led i Anders Eklunds strävanden att undgå ansvar för dessa övergrepp. Offren har i båda fallen varit fysiskt underlägsna och i praktiken helt försvarslösa personer, i det ena fallet ett barn”, står det att läsa i domen.

DNA-bevis

Eklund erkände de båda sexmorden den 13 april i år sedan han konfronterats med DNA-bevis som binder honom vid Pernilla-mordet. Därefter har han gång på gång kallats Sveriges mest hatade man. När domen föll på tisdagen är det två av de mest uppmärksammade rättsfallen i svensk historia som har nått sin slutpunkt.

Annonser

Ett svar to “Straffet – Slutet II”

 1. kao Says:

  Om man nu kan mäta skräck, plågor och fasor, så är väl englamordet i ‘klass’ med ‘bobbymordet’ för ca 5-10 år sen liknande när det gäller utsatthet. Hjälplöshet.
  .Vad gör en människa till ett sånt monster att denna kan utföra såna fruktansvärda brott, kan jag ibland undra.

  Pernilla mördades, men Eklund påstod att han inte hade mördat henne och att hon gick med på samlag frivilligt. Men vilken enda kvinna i denna värld skulle ta av sej alla kläderna i en buske inför Anders Eklund? Och när det var klart; börja med att sätta på sej en strumpa??? Så dumt! Jag är själv kvinna och skulle givetvis sätta på mej trosorna först, sen behån och en tröja. Det skulle alla kvinnor ha gjort! Och: de skulle inte ens klätt av sej allt. Och framförallt inte inför Anders Eklund.

  Eklund är ett livsfarligt mentalt missfoster.

  Jag hoppas inte att han dör. Det vore ett för lindrigt straff. Bättre straff att han får fortsatt pisk av sina medfångar i fortsättningen och att han får leva med hot. slag och rädsla resten av sitt usla liv.

  Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: